SPORDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM: SPOR BİLGİ SİSTEMİ

25.01.2018
Spor Bilgi Sistemi ile sporun tüm iş ve işlemleri bilgi teknolojileri ortamına aktararak Türkiye sporunun veri tabanını oluşturan Gençlik ve Spor Bakanlığı, sportif verilerin tek kaynaktan kullanılmasını sağlayacak. Bakanlık Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışan uzman yazılımcılar, veri tabanı ve analiz çalışanları ile web tasarım uzmanlarından oluşan 20 kişilik ekiple hazırlanan Spor Bilgi Sistemi’ne e-devlet üzerinden tek tıkla ulaşılabilecek. 
Kullanıcı dostu arayüz
Bakanlığın hayata geçirdiği Spor Bilgi Sistemi ile eski sistemlerde yaşanan mükerrer ve hatalı verilerin önüne de geçilmesi sağlandı. Sistemle ayrıca belgeler üzerine basılan kare kod sistemi ile de belge sahteciliğinin önüne geçildi. 
5 Milyon sporcunun bilgileri kontrol edildi
Projenin hazırlanması aşamasında 5 milyon sporcu ve spor elemanları (antrenör, masör, kondisyoner, gözlemci, hakem vs.) verisini elden geçiren Bakanlık, yaklaşık 20 bin spor kulübünün dernek kaydını da Dernekler Dairesi Başkanlığı kayıtları ile güncelledi. Sistem, sporculara, federasyonlara, kulüplere ve spor paydaşlarına zaman tasarrufu ve büyük bir kolaylık kazandırdı.
Spor Bilgi Sistemi üzerinden kullanıcılar ayrıca lisans işlemlerini, kurs başvurularını, spor elemanları eğitim başvurularını yapabilme imkanına ulaştı. Sistem aynı zamanda ödeme işlemlerini, kullanıcılara verilen referans numarası ve banka entegrasyonu ile kolaylaştırarak, sporcuların ve kulüplerin sicil lisans, ceza kütüğü, kulüp yardımı, seyahat izni, veli izni, spor kulüplerinin ve bonservis gibi işlemleri gerçekleştirerek kolay bir kullanım sağlıyor. 
Ulusal Spor Yazılımı
Türkiye’de sporla ilgili vatandaşlara e- devlet üzerinden hizmet veren ilk ve tek uygulama olan “Spor Bilgi Sistemi”  ile şimdilik yıllık yaklaşık 2 milyon işlem yapılıyor. İlerleyen yıllarda diğer modüllerin de devreye girmesi ile yıllık 200 milyon işlem yapılması hedefleniyor.
E-Devlet üzerinden hizmet veren sistem 11 kamu kurumu ile entegre çalışıyor. Spor Bilgi Sistemi masaüstü, tablet ve cep telefonu için uygun kullanıma sahip.