55’inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (Tour Of Turkey) sona erdi
Sakarya - İstanbul etabını Lotto Soudal takımından Caleb Ewan kazandı
Altı gün süren, toplam uzunluğu 993.4 kilometre olan tur’u Bora Hansgrohe Takımı’ndan Felıx Grossschartner kazanarak 2019’un şampiyonu oldu.
Takım şampiyonluğunu ise Manzana Postobon takımı elde etti.
Spor-toto’nun sponsorluğundaki turkuaz mayoyu kazanan Felıx Grossschartner, 55 yıllık tur’un tarihinde  şampiyon olan ilk Avusturyalı bisikletçi unvanını aldı.
Türk Milli Takımı’ndan Feritcan Şamlı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sponsporluğundaki beyaz mayoyu, Salcano’nun sponsorluğundaki yeşil mayoyu Sam Bennet,  Turkısh Aırlınes’in sponsorluğundaki kırmızı mayoyu Thımo Wıllems kazandı.
Dünyanın en önemli yarış kategorisinde yer alan ve ‘UCI World Tour’ kapsamında gerçekleştirilen 55'inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunun 6. ve son etabı, Sakarya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Son tur için Ayçiçeği Vadisinde bir tören düzenlenirken, törene Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra; Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Recep Eroğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İl Emniyet Müdür Vekili Cengiz Danışan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Cengiz Yiğit, Ak Parti İl Başkanı Yunus Tever, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, Bisiklet İl Temsilcisi Serkan Cerrahoğlu ve vatandaşlar katıldı.
“Bisiklet Sporunu Önemsiyoruz”
Yarışmaya katılan bisikletçilerle tokalaşarak başarılar dileyen Vali Ahmet Hamdi Nayir burada yaptığı konuşmada, her yönüyle önemli olan bir spora en üst seviyede, Cumhurbaşkanlığı seviyesinde sahip çıkılmasının ve son etabının İlimizin ev sahipliğinde gerçekleşmesinin çok kıymetli olduğunu belirterek, "Biz bisiklet sporunu önemsiyoruz. Sağlığımız açısından önemsiyoruz, çevremiz açısından önemsiyoruz, trafik kalabalığını azaltması açısından önemsiyoruz.
Starın verildiği Ayçiçeği Vadisinde gördüğümüz manzara da, Büyükşehir Belediyemizin şehre kazandırdığı bu alanın en etkili kullanımını, en verimli kullanımını gösteriyor ki, burasının ne kadar gerekli olduğunu da anlatmış oluyor.
 “Vali Nayir’e Plaket Verildi”
Tören de ayrıca Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı tarafından bu organizasyona ve bisiklet sporuna katkılarından dolayı İlimiz adına Vali Ahmet Hamdi Nayir’e plaket taktim edildi.
Törenin sonunda Vali Ahmet Hamdi Nayir’in damalı bayrağı kaldırmasıyla 6. etabın startı verilirken, sporcular alkışlar eşliğinde yarışın son ayağında mücadeleye başladı.
“Sakarya- İstanbul Arasındaki Son Tur 172.4 Kilometre”
Birçok ülkeden katılım gösteren 17 takımdan toplam 7’şer sporcu Sakarya- İstanbul arasındaki 172.4 kilometrelik etapta mücadele ederken, Milli Takım formasıyla pedal çeviren 7 sporcu da Sakarya Salcano takımı içerisinde yer alıyor.
16 Nisan 2019 Salı günü İstanbul’da başlatılan ve yine İstanbul’da son bulacak 55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunun Sakarya-İstanbul Etabı, Sultanahmet Meydanında sona erdi.
55’inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Türkiye Bisiklet Turu’nun (Presidential Cycling Tour Of Turkey) bugün koşulan 172.4 kilometrelik Salcano Sakarya - İstanbul etabını Lotto Soudal Takımı’ndan Caleb Ewan 4 saat 10 dakika 41 saniye kazandı. Altı gün süren ve toplam uzunluğu 993.4 kilometre olan Tur’u Genel Ferdi Klasmanda birinci olarak tamamlayan Felix Grossschartner böylece 2019’un şampiyonu oldu. Grossschartner aynı zamanda Tur’un 55 yıllık tarihinde şampiyon olan ilk Avusturyalı sporcu unvanını aldı. Grossschartner şampiyonluğa 24 saat 53 dakika 58 saniye ile ulaştı. Tur’un takım birinciliğini ise Manzana Postobon ekibi elde etti.
FERİTCAN ŞAMLI‘DAN PODYUMDA EVLENME TEKLİFİ 
Etap başlamadan imza atmak için podyuma çıkan Türk Milli Takımı’ndan Feritcan Şamlı, nişanlısı Merve Demircioğlu’na evlenme teklif ederken renkli görüntüler sergilendi.
110 SPORCU START ALDI
Sabahın erken saatlerinde karlı bir güne uyanan sporcular Kartepe’den finiş noktası olan Sakarya’ya gelerek burada son hazırlıklarını yapıp İstanbul’a doğru pedal basmaya başladı. Astana Takımı’ndan Yuriy Natarov ile, Dimension Data Takımı’ndan Scott Davies start almadı ve İstanbul için 110 sporcu kıyasıya bir mücadeleye başladı.

İLK KAÇIŞLAR
Startın hemen ardından Caja Rural Takımı’ndan Mauricio Moreria Guarino, Neri-Sport Vlaanderan Takımı’ndan Thimo Willems, Sottoli Selle Italia Takımı’ndan Lorenzo Fortunato, Nippo- Vini Fantini-Falzane Takımı’ndan Hayato Yoshida, Rally Uhc Cycling Takımı’ndan Emerson Oronto ve Türk Milli Takımı’ndan Ahmet Akdilek ilk kaçış grubunu oluşturup arayı 3 dakika 50 saniye açtı. 18’inci kilometrede ön grupta yer alan Mauricio Moriera bilinmeyen bir nedenle gruptan ayrıldı ve pelotonla (ana grup) etaba devam etti. 20’inci kilometrede fark 4 dakika 45 saniye oldu. 
SALCANO SPRİNT PRİMİNİ FORTUNATO KAZANDI 
28.7’nci kilometrede Salcano sponsorluğundaki prim kapısı geçildi. İlk üç sırayı şu sporcular elde etti:
1- Lorenzo Fortunato ( Neri Sottoli Selle Italia)
2- Ahmet Akdilek (Türk Milli Takımı)
3- Hayato Yoshida (Nippo-Vini Fantini-Falzane) Bu arada kapı geçildikten sonra daha önce gruptan ayrılan Mauricio Moreira yeniden kaçış grubuna dahil oldu. Fark net 5 dakika olarak açıklandı. 
TURKISH AIRLINES PRİM KAPISINI WILLEMS GEÇTİ, KIRMIZI MAYO’YU KAPTI 57.9’uncu kilometrede Turkish Airlines prim kapısı geçildi. Tur’un başından bu yana kırmızı mayoyu alabilmek için kıyasıya bir mücadele veren Sport Vlaanderan Takımı’ndan Thimo Willems nihayet bu arzusunu gerçekleştirdi. Prim kapısını birinci  geçerek 2019 yılının tırmanış şampiyonu oldu ve kırmızı mayoyu kaptı. Prim kapısının ikinciliğini Neri Sottoli Selle Italia Takımı’ndan Lorenzo Fortunato aldı. Üçüncülüğü de Türk Milli Takımı’ndan Ahmet Akdilek elde etti.
TEMPO ÇOK YAVAŞ
Kaçış ve ana grubun (peloton) etap güzergahlarından tahmini geçiş dakikaları ise 15-20 dakika rötarlı oldu. Bu da bisikletçilerin temposunun çok yavaş olduğunu ortaya koydu. Tırmanış prim kapısı geçildikten sonra kaçış grubu ile ana grubun arasındaki fark 3 dakikaya indi. Etapta 67’inci kilometre bu zaman farkı ile kat edilmiş oldu. 100’üncü kilometre geçilirken sporcularda Gebze’yi geride bırakmış oldular. Zaman farkı 2 dakika 45 saniye olarak verildi. 
AVRASYA TÜNELİNDEN GEÇTİLER
Bisikletçiler finişe 23.3 kilometre kala Avrasya Tüneli’ne girdi. Denizin 97 metre altından geçen sporcular bir yandan pedal çevirip, diğer taraftan bu mühendislik harikası tüneli hayranlıkla izlediler. Bisikletçiler uzunluğu 5.4 kilometre olan tünel sonrası Sirkeci istikametinde finişe doğru gelmeye başladı. Tünel çıkışında Türk Milli Takımı’ndan Ahmet Akdilek daha fazla gidemedi ve ana gruba dahil oldu. 
TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ
Etabın son prim kapısı finişe 13.5 kilometrede geçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sponsorluğundaki prim kapısı sonuçları şu şekilde oluştu.
1- Thimo Willems (Sport Vlaanderan)
2- Hayato Yoshida (Nippo- Vini Fantini- Falzane)
3- Emerson Oronto (Rally Uhc Cycling)
5 KİLOMETRE KALA ANA GRUP BİRLEŞTİ
Finişe 5 kilometre kala kaçış grubu ile, ana grup birleşti. Artık gözler hem etabı, hem de Tur’u kimin kazanacağına çevrilmişti. Ve harika denebilecek finişi Lotto Soudal Takımı’ndan Caleb Ewan yaptı ve etabı birinci bitirdi.
İŞTE ŞAMPİYONLAR
55’inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun mayo dağılımlarına göre 2019 şampiyonları şu şekilde belirlendi.
Spor-Toto’nun sponsorluğundaki turkuaz mayoyu Bora Hansgrohe Takımı’ndan Felix Grossschartner kazandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sponsorluğundaki beyaz mayonun sahibi Türk Milli Takımı’ndan Feritcan Şamlı oldu.
Turkish Airlines sponsorluğundaki kırmızı mayoyu Sport Vlaanderan Takımından Thimo Willems elde etti.
Salcano’nun sponsorluğundaki yeşil mayoyu da Bora Hansgrohe Takımı’ndan Sam Bennett kazandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ; "Yenilenen etaplarıyla ilk rotasına benzer nostaljik bir güzergahta koşulan 55. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu büyük bir başarıyla tamamladık. Marmara Bölgemizin eşsiz tarihi güzelliklerini gözler önüne seren bu kıymetli organizasyona katılan bütün sporcuları kutluyorum." dedi.
55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu (TUR 2019) Bora-Hansgrohe (Almanya) takımının Avusturyalı bisikletçisi Felix Grossschartner kazandı. İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yapılan ödül töreni Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın katılımıyla yapıldı.

İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda 16 Nisan'da başlayan 55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun (TUR 2019) Sakarya ile İstanbul arasındaki 172,4 kilometrelik altıncı ve son etabı yapıldı. 

Avrasya Tüneli'nden geçen bisikletçiler, Sultanahmet Meydanı'nda finiş noktasına ulaştı.

Bora-Hansgrohe takımının 25 yaşındaki bisikletçisi Grossschartner, altı etap sonunda elde ettiği 24 saat 53 dakika 58 saniyelik derecesiyle genel klasmanda ilk sırada yer alarak turkuaz mayonun sahibi oldu ve TUR 2019'da şampiyonluğu elde etti.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda dereceye giren takım ve sporculara ödülleri verildi.

Sultanahmet Meydanı'nda yapılan ödül töreni Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın katılımıyla yapıldı. Bakan Kasapoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, takım klasmanında şampiyon olan Kolombiya'nın Manzana Postobon ekibine ödüllerini takdim etti.

“Ülkemizin dünyada çok öncü bir konumda olduğuna inanıyorum”

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'nin organizasyon düzenleme konusunda öncü bir konumda olduğunu söyledi. 

55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen ödül töreni öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kasapoğlu, "Ülkemizde spor organizasyonları Türk insanının misafirperverliğinde organize ediliyor. Hamdolsun, bir kez daha bisiklet turumuzu en güzel şekliyle tamamlamanın, gerçekleştirmenin heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz. Ben, ülkemizin gerek spor organizasyonları gerek diğer konular açısından dünyada çok öncü bir konumda olduğuna inanıyorum. Bunu da tüm dünya görüyor ve görüştüğümüz yabancı gruplar, kişiler ve kurumlar bunu da çok müteşekkir bir şekilde ifade ediyorlar." diye konuştu. 

"Bisikletin yaygın kullanılmasını arttıracağız"

Bisiklet kullanımını arttıracaklarını ifade eden Bakan Kasapoğlu, "Turumuzun bölgesel çalışmaları çok güzel şekilde oldu. Bu seneki turda bir takım nostalji turu da söz konusuydu. Bu turları ve şampiyonları geliştireceğiz. Bu yönde altyapı çalışmalarını arttıracağız. Bisikletin yaygın kullanılmasını arttıracağız. Hem Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu hem bölgesel turlarımızla bu coğrafyayı tanıtma adına, bu güzel ülkede yaşamanın onurunu, tanıtımını sağlayarak göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Vatandaşların da tura ilgi gösterdiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu şunları kaydetti:

"Halkımızın muazzam bir ilgisi, coşkusu var. Bu noktada da turumuz halkımızla ayrı bir heyecana bürünüyor. İstanbul'umuzun en müstesna köşelerinden birinde hem finalini gerçekleştirdik hem ödül törenini gerçekleştireceğiz. Halkımızın ilgisi bizi mutlu ediyor. Sporu tabana yaymak en büyük amaçlarımızdan biri. Buraya olan ilgi umutlarımızı yeşertiyor, inancımızı perçinliyor."