Gençlik ve Spor Şehri Sakarya
Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Arif Özsoy, Yaşayan Stadyum, Spor Hizmetleri, Gençlik Hizmetleri , Yurt Hizmetleri, Tesisler ve İl Müdürlüğünce yapılan tüm faaliyetler ile ilgili düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de örnek proje ve başarılara imza attıklarını söyledi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy'un Yeni Sakarya Stadında Yaşayan Stat projesi kapmsaımında düzenlediği basın toplantısına Şube Müdürlerinden Nuri Alkan, Keramettin Ekinci, Özgür, Metin Koç, Aygün, Ali İhsan Çokan, Yavuz Çangır,  İlçe Müdürlerinden Şükrü Özkan, Adem Aka, İl Müdürlüğü personeli katıldı. Toplantı sonrasında  Sakarya B.Ş.B. Gençlik Hizmetleri ve Spor Dairesi Başkanı İlhan Şerif Aykaç, Sakaryaspor Kulüp Başkanı Cumhur Genç, Sakarya ASKF Başkanı Yaşar Zımba, Sakarya B.Ş.B. Spor Kulübü Başkanı Cevat Ekşi Gençlik ve Spor İl Müdürü ile biraraya gelerek basın ile birlikte yemek yedi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce basın mensuplarına günün anısına Yaşayan Stat yazılı kupa ve bileklik hediye edildi.

Bakan Kasapoğlu; “Yeni Sakarya Stadı Güzel Bir Örnek”
81 ilin Gençlik ve Spor İl Müdürleri ile video konferans yöntemiyle bir toplantı yapan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Stadın (Yeni Sakarya Stadyum) altındaki işler bitmiş. Çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Darısı diğer İllerin başına.Yani Staddaki ölü noktaları , bizim bu şekilde değerlendirmemiz, verimlendirmeniz mümkün oluyormuş demek ki. Güzel bir örneği Sakarya'da “ diyerek Yaşayan Stadyum hakkında övgü ile bahsetmişti.
Yaşayan Stadyuma 41 kere MaaşşAllah
Yeni Sakarya Stadyumu , yılda 22 gün sadece futbola değil, 365 gün tüm spor branşlarına hizmet verebilmesi için "Yaşayan Stadyum" projesi çalışmaları devam ediyor.  Proje kapsamında Yeni Sakarya Stadyumunun iç kısmına Spor Lisesi (13 Derslik), 
700 bin liraya 120 metre uzunluğunda Türkiye’nin en uzun Kapalı Atletizm Pisti , 22 Adet Müsabaka ve antrenman salonları (Atletizm, Bisiklet, Boks, Eskrim, Judo, Güreş, Halter, Karate, Kick Boks, Taekwon-Do ) Tüm engelli sporcuların yapabileceği spor alanları, Gençlik Merkezi, Adapazarı Gençlik ve İlçe Spor Müdürlüğü yapılırken, Stad dışına ise  Uluslararası müsabakaların yapılacağı spor salonu, Cimnastik Salonu, 2 adet Halı Saha, 2 adet tenis Kortu, Voleybol salonu, basketbol salonu, Bocce Sahası, Yürüyüş Parkuru, Piknik alanları, Kaykay (Ekstrem sporlar) olmak üzere toplamda 41 tesis vatandaşların hizmetine sunulacak.
Maraton ve kale arkaları tribünlerinin alt kısımlarına yapılan cep salonların dönüşümü devam ederken, yapımı tamamlanan salonlara da branşlara uygun ekipmanlar yerleştirildi. 54 branşın faaliyet göstereceği 22 salon projesini GSB Sakarya kurum ustaları ile hazırlanarak düşük maliyetle hizmete sunuluyor.  Cep Salonların içerisinde giyinme odaları, antrenör odaları ve dinlenme odaları bulunurken, mescidler de kullanımına sunuldu. Stadın altındaki 3 bin araçlık otoparkta bakım ve onarımın ardından tekrar hizmete açılacak.
Yurt Hizmetlerinde Türkiye’nin Yükünü çektik
Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Akyazı Yurdu, Arif Nihat Asya Yurdu,  Ayşe Hümeyra Ökten Yurdu,  Geyve Yurdu, Hendek Yurdu,  Karasu Yurdu,  Muhammet Fatih Safitürk Yurdu,  Rahime Sultan Yurdu,  Sabahattin Zaim Yurdu,  Sakarya Yurdu ve Sapanca Yurdu’nda pandemi süreci öncesinde toplam 13519 öğrenci kalıyordu. Tüm Türkiye'ye mal olan vizyon projelerle (Mühendishane, Hukukhane, Muallimhane, Hikmethane (İlahiyat İhtisas) ve Mimarhane) öğrenciler mesleğe hazırlandı. 14 günlük sosyal izolasyon ve sağlık tedbirleri kapsamında GSB Yurtlarında misafir edilen vatandaşlar, evlerinde gibi hissettirildi.  Ramazan ayında da misafirlere iftar ve sahurda ikramlarda bulunuldu. Mini konserler, doğum günü kutlamaları ve çeşitli aktivitelerle vatandaşlar,  evlerine sağlıklı ve mutlu bir şekilde yollandı.  Gençlik ve Spor Bakanlığı Koronavirüs kahramanları için yazılan Mektup Yarışmasında Sakarya’lı Elif Lata 13-17 Yaş kategorisinde Türkiye Birincisi oldu.
Spor Hizmetlerinde Evde Hareketlilik dönemi
“Spor Hizmetlerinde 1 yıl önce 16 İlçede 54 branşta 270 olan kulüp sayısı , bugün itibariyle 327’dir. Geçtiğimiz yıl 57 bin olan lisanslı sporcu sayısı ise bu yıl 62 bine yaklaştı. Milli sporcu sayımızda geçen yıla oranla biraz daha artış göstermiş ve 250’nin üzerine çıktı. 2019 yılında İlimizde 3 Uluslararası faaliyet , 622 ulusal faaliyet , 1939 yerel faaliyet düzenlendi. Türkiye’de adından başarıyla söz ettiren ve son 8 yılda ilk 5 içerisinde yer alan Okul Sporları Birimi önderliğinde, geçtiğimiz yıl 71 binin üzerinde öğrenciye spor yaptırıldı. Bu yıl ise pandemi nedeniyle bu rakam 29 binlerde kaldı. Sakarya’lı Sporcular Uluslararası alan geçtiğimiz yıl toplamda 85 madalya, ulusal müsabakalarda ise toplamda 649 madalya kazandı. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesi ve Yetenek Taramaları da başarıyla yapılıyor. Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) ve Sporcu Eğitim Merkezinde (SEM) yeni şampiyonlar,  yetiştirmek için antrenmanlara başladı. Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzde Başarılı çalışmalarımızın yer aldığı video çalışması da Türkiye’de öne çıkan İller arasında gösterdi. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sonrasında, sporcular ve vatandaşların sağlığı için müsabakalar ve antrenmanlar iptal edilerek, tesisler kapanmak zorunda kaldı. Yeni Normale geçiş süreci 1 Haziran 2020 tarihi ile start aldı. Öncelikle bireysel sporcular, sağlık tedbirleri ve sosyal mesafe koşullarına uyarak antrenmanlarına ve çalışmalarına başladı.
Gençlik Merkezi Sayısı 3’e Katlandı
Adapazarı Merkezinde kiralık olarak hizmet eden Gençlik Merkezi, eski İl Müdürlüğü binasının yeniden dizayn ederek Sakarya Gençlik Merkezi adıyla Gençlerin hizmetine sunuldu.  Serdivan Gençlik Merkezi’nin yanına Hendek, Pamukova, Kaynarca ve Kocaali’de yeni Gençlik Merkezleri açılarak İldeki Gençlik Merkezi sayısı 6’ya çıktı. Tüm Gençlik Merkezlerine Kitap Kafe, Has Oda, Derslikler, Atölye Odaları ve İdare Odaları yapıldı. Gençlik Merkezleri içerisinde özellikle Hendek Gençlik Merkezi bütün faaliyetlerin yapıldığı (kitap kafe, sanat, spor) alanları kendi bünyesinde barındırmasıyla Ülkemizin en fonksiyonel merkezi olarak öne çıkmaktadır. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 bin olan üye sayısı ise bu yıl 30 bini geçti.  Tüm dünyayı saran Koronavirüs salgını sonrasında Gençlik Merkezlerimizde gençlere yönelik tüm faaliyetler durduruldu. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün desteği ile gençlik liderleri ve gönüllü gençler sağlık çalışanlarına gece-gündüz çalışıp korumalı maske yaptılar. Yeni hayata dönüş pandemi sonrasına ise Gençler için Kamp Merkezleri için kollar sıvandı. Arifiye İl Ormanı ve Pamukova Bakacak Kamp Merkezinin yanı sıra Hendek’te de Kamp Merkezi kurulması için çalışmalara başlandı.
Gençlik Merkezlerinde neler yapılıyor
Gençlik Merkezleri Akademilerde; Dil Eğitim Atölyesi, Kişisel Gelişim Atölyesi, İnavasyon Atölyesi, Değerler Atölyesi, Dini Bilimler Atölyesi ve Sosyal Bilimler Atölyesinde gençler kendilerini geliştirme imkanı bulacaklar. Kişisel Gelişim Kulübü (Diksiyon, Tiyatro), Müzik Kulübü (Ney, Gitar, Bağlama, Keman), Spor Kulübü (Tenis, Bisiklet ile Doğaya Sür , Doğa yürüyüşü), Güzel Sanatlar Kulübü (Ebru, Hat, Kaligrafi, Karakalem, Tezhip) ve Dil Kulübü (İngilizce, Arapça, Osmanlıca, Almanca, İşaret Dili) faaliyetleri ile gençler , spor ve sosyo-kültür alanda yeni dönemde de kulüp faaliyetlerine devam edecekler. Merkezim Her Yerde, Gençlerin İyilik Ağacı,   Kitap Okuma Halkaları, Sosyal Uyumu ve Gençlik Katılım, Değerlerimize uygun , Edepli Mizah Karikatür Eğitimi  ve Kod Adı 2023 Eğitiminin yer aldığı projeler ile birlikte , Şehirler ve Kültürler ile gençlik kampları yapılmaktadır.
Yeni Tesisler açılırken, 63 Tesise de bakım ve onarım yapıldı
Sakarya Yüzme Havuzu bahçesine 2 adet Tenis Kortu ve Sakarya Kız Yurduna 1 adet Tenis Kortu yapıldı. Amatör futbolun yükünü çeken Erenler Atatürk Stadının tribünü ve giyinme odaları yenilendi. Erenler’deki 2. Sahanın Sentetik zeminli saha yapımı devam ediyor. Sakarya Spor Salonu bahçesine alanında ilk ve tek olan Geleneksel Okçuluk Çadırı yapılarak hizmete açıldı.  Yine Erenler’de bulunan Cemal Kamacı Spor Salonu’nu baştan aşağı yenileyerek hizmete açıldı. Serdivan Sapanca Gölü kıyısında bulunan Kano-Kürek tesisleri baştan aşağıya yenilendi.  Pamukova Stadının zemini yenilendi ve tribün yapıldı., Hendek Servetiye Sentetik Çim Saha’ya 500 kişilik tribün yapıldı.  Atatürk Spor Kompleksinde bakım ve onarımı yapıldı. Kompleks içinde yer alan Okul Sporları Birimi yenilendi.  Taraklı Sentetik zeminli futbol sahasına tribün yaparken, Taraklı Spor Salonu da baştan aşağıya yenilendi. Kaynarca Spor Salonu tamamen yenilendi. 16 İlçede toplam 63 tesislerimizin bakım ve onarımı yapıldı.
Sakarya’da Spor Alt Yapısını Oluşturmak
Sakarya’yı 2050 yılına taşıyacak spor alt yapısını oluşturmak adına Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, yine Türkiye’ye örnek olacak projelerle adından bahsediyor. Yeni Tesisler olarak Büyük tribünlü Spor Salonu (Akyazı, Pamukova ve Sapanca), Antrenman Salonları (Adapazarı- Hendek- Pamukova-Sapanca-Serdivan-Söğütlü), Futbol Sahaları (Geyve-Karapürçek), Yenikent Spor Kompleksi (Uluslararası Standartlara Uygun 30 Adet Bocce Sahası, Voleybol, Basketbol,  Tenis Kortu, Yürüyüş Parkurları, 2 Adet Antrenman Salonu , Açık Yüzme Havuzu),  Bocce Sahaları (Tüm İlçelerde), Açık Yüzme Havuzu (Tüm İlçelerde) , Kapalı Yüzme Havuzu (Akyazı- Geyve)  Tenis Kortları (1 Kapalı, 2 Açık Serdivan) Tüm İlçelere), Gençlik Merkezleri (Adapazarı- Arifiye, Yenikent, Erenler, Akyazı, Geyve, Karasu, Sapanca) ve Kamp Alanı (Arifiye İl Ormanı,  Bakacak, Hendek)